Συμμετοχή σε Μαθητικό Συνέδριο

Ομάδα μαθητών του 3ου Γυμνασίου Υμηττού συμμετείχε στο 2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία από 16 -20 Μαρτίου 2023

Την Δευτέρα  20 Μαρτίου οι μαθητές μας παρουσίασαν την εργασία τους με τίτλο «Αναγέννηση και Πολιτισμός: από το σκοτάδι στο φως». Τα παιδιά μας, με την καθοδήγηση των Εκπαιδευτικών τους, εκπόνησαν μία εργασία κατά τη διάρκεια της χρονιάς την οποία παρουσίασαν  με ένα PowerPoint στο Συνέδριο.

https://youtu.be/ypSdWWvIWnk

Το Μαθητικό Συνέδριο πραγματοποιηθήκε στην Φλωρεντία στην Ιταλία, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Δήμου Φλωρεντίας, του Ελληνικού Προξενείου της Φλωρεντίας και της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Ιταλίας και Εξαρχίας της Νότιας Ευρώπης.

Η εργασία μας και η παρουσίαση είναι πλέον διαθέσιμη στα ηλεκτρονικά πρακτικά του Συνεδρίου, μαζί με τις παρουσιάσεις όλων των σχολείων που συμμετείχαν στη Διοργάνωση στον παρακάτω σύνδεσμο (σελ. 54): https://proceedings.elemasyn.gr/Firenze23/

Σκοπός του 2ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου ήταν η γνωριμία των Ελλήνων, Ομογενών και Ευρωπαίων μαθητών με τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και ταυτόχρονα η ευαισθητοποίησή τους στο τεράστιο θέμα της Κλιματικής Κρίσης. Τα θέματα που παρουσιάστηκαν ήταν σχετικά με τον πολιτισμό (Αναγέννηση) και την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Η Φλωρεντία  υπήρξε το λίκνο της Αναγεννησιακής Τέχνης το ΙΔ’ αιώνα και το πρώτο σημείο άνθισης Ελληνικών Γραμμάτων στη Δύση μετά τα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα. Η επίσκεψη μας στην πόλη αυτή για το σκοπό του Συνεδρίου μας επέτρεψε να θαυμάσουμε από κοντά το μεγαλείο της κατά την περίοδο της Αναγέννησης και να δούμε  αριστουργήματα των σπουδαίων καλλιτεχνών που μελετήσαμε.  Ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο και στα αξιοθέατα της πόλης. Θαυμάσαμε από κοντά τη “Γέννηση της Αφροδίτης” του Μποτιτσέλι και είδαμε έργα του Leonardo Da Vinci κατά την επίσκεψη μας στην Galleria degli Uffizi. Μία άλλη πόλη της Τοσκάνης στην οποία περιηγηθήκαμε ήταν η Σιένα, μια μεσαιωνική πόλη που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Εκτός από την Τοσκάνη, επισκεφτήκαμε τη Μπολόνια στην περιφέρεια της Emilia-Romagna αλλά και το Μιλάνο της Λομβαρδίας.

Ήταν μια υπέροχη εμπειρία που μας άφησε όμορφες αναμνήσεις.

 

Scroll to Top