Ο Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στο σχολείο μας

ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2022-23

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2022-European Day for Languages 2022

Η 26η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό των γλωσσών.

Κάθε τέτοια ημέρα ενώνουν τη φωνή τους το Συμβούλιο της Ευρώπης (Council of Europe), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών (European Center for Modern Languages) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission), με σχολεία, Πανεπιστήμια, γλωσσικά ινστιτούτα, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές και απλούς πολίτες απ’ όλη την Ευρώπη και τον κόσμο για να εορτάσουν τον γλωσσικό πλούτο της Ευρώπης και του πλανήτη, με ποικίλες εκδηλώσεις.

Εν όψει της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών και με αφορμή τη συμμετοχή μας σε προγράμματα eTwinning και σε άλλες ευρωπαϊκές εκπαιδευτικές δράσεις, οι μαθητές του σχολείου μας  ενεπλάκησαν στον εορτασμό μέσα από ποικίλες δράσεις.

Αφού πρώτα ενημερωθήκαμε για τον γλωσσικό και πολιτιστικό πλούτο της Ευρώπης, ασχοληθήκαμε με  γλωσσικά παιχνίδια, λύσαμε γρίφους και σταυρόλεξα, από τo επίσημο υλικό της ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (ΕΗΓ).

Στη συνέχεια:

  • Δηλώσαμε την εκδήλωση μας στο Ημερολόγιο των εκδηλώσεων της ΕΗΓ.
  • Δημιουργήσαμε ένα escape Game στα Ελληνικά και ένα escape Game στα Αγγλικά, τα οποία περιλαμβάνουν Quizzes για θέματα σχετικά με τη γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία.
  • Μαθήτριες της ομάδας e-twinning του σχολείου μας δημιούργησαν ένα σύντομο video με απλές φράσεις στην ελληνική γλώσσα. Το ίδιο έκαναν και μαθητές/μαθήτριες από τα συνεργαζόμενα σχολεία από Πορτογαλία, Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία, λέγοντας τις ίδιες φράσεις στις αντίστοιχες γλώσσες.
  • Μαθητές της Α’  και της Γ’  Τάξης ετοίμασαν φυλλάδια/κείμενα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Δημιουργήσαμε τη δική μας δημοσκόπηση για τον πλέον δημοφιλή τρόπο εκμάθησης ξένων γλωσσών. Φτιάξαμε puzzles. Ανεβάσαμε όλο αυτό το υλικό σε ένα Wakelet,  στο οποίο συμμετέχουν  με αναρτήσεις τους και σχολεία – συνεργάτες μας από  την υπόλοιπη Ευρώπη.
  • Για τη συμμετοχή μας λάβαμε το σχετικό πιστοποιητικό:

Οι γλώσσες χρησιμεύουν ως γέφυρες επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς, προάγοντας την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε.

Για αυτό το λόγο, προσπαθήσαμε με τα escape games και το υπόλοιπο υλικό που δημιουργήσαμε, να προωθήσουμε με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο το μήνυμα της ημέρας, δείχνοντας παράλληλα στα παιδιά μας και το δημιουργικό διαδίκτυο.

Scroll to Top