Αποτίμηση της 2ης Κινητικότητας του προγράμματος Erasmus + του Σχολείου μας

3Γυμνάσιο Υμηττού

 

2η Κινητικότητα / Διακρατική Συνάντηση και Ανταλλαγή Μαθητών

Αθήνα, Ελλάδα

Μάρτιος 2019

Εκπαιδευτική επίσκεψη/ συνάντηση εταίρων στον Υμηττό

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: Erasmus + ΚΑ229

Project Meeting: “TeaMS” (Teaching Migrant Students) Code 2018-1-IT02-KA229-048076_5

2η Κινητικότητα στην Αθήνα (Ελλάδα): Από 25-03-2019 έως 30-03-2019

Τίτλος προγράμματος: «ΑΘΗΝΑ»: Ας αξιοποιήσουμε το παρελθόν

Στη συνάντηση συμμετείχαν με αποστολές τα εξής σχολεία:

  • Scuola Secondaria di primo grado “Casavola-D’Assisi ” , Modugno ITALY
  • Suupanniityn koulu, Pirkkala FINLAND
  • 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΥΜΗΤΤΟΥ,
  • INSTITUTO DE EDUCACIÓN SECUNDARIA “ÁGORA”, CÁCERES SPAIN
  • Agrupamento de Escolas de Perafita , Perafita – Matosinhos PORTUGUL

Ειδικότερα από τις ξένες αποστολές συμμετείχαν:

από την Ιταλία 7 άτομα (2 καθηγητές και 5 μαθητές)

από τη Φινλανδία 8 άτομα (3 καθηγητές και 5 μαθητές)

από την Ισπανία 8 άτομα  (3 καθηγητές και 5 μαθητές)

από την Πορτογαλία 7 άτομα (2 καθηγητές και 5 μαθητές).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

Τη Δευτέρα 25-03-2019

            Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι ξένες αντιπροσωπείες (σε διαφορετικές ώρες η καθεμία) έφτασαν στην Αθήνα, όπου τους περίμεναν και τους υποδέχτηκαν οι οικογένειες που θα τους φιλοξενούσαν και καθηγητές της παιδαγωγικής ομάδας του σχολείου μας.

Την Τρίτη 26-03-2019

Στις 9:00 υποδεχτήκαμε τις ξένες αποστολές στο σχολείο μας. Ολόκληρη η σχολική κοινότητα ήταν εκεί για να καλωσορίσει τους ξεχωριστούς μας καλεσμένους. Μέσα σε ευχάριστο κλίμα έγινε η γνωριμία των ξένων αποστολών με όλα τα μέλη της Ελληνικής παιδαγωγικής ομάδας και ακολούθησε περιήγηση των φιλοξενούμενών μας στον προαύλιο χώρο και σε αίθουσες του σχολείου κατά τη διάρκεια διεξαγωγής μαθημάτων.

Αρχικά καθηγητές   και   μαθητές   από όλες τις αντιπροσωπείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συγκεντρώθηκαν σε αίθουσα του σχολείου όπου εκφωνήθηκε ομιλία καλωσορίσματος από τον Δ/ντή του σχολείου, την Ελληνίδα υπεύθυνη του προγράμματος και τον εκπρόσωπο του Δήμου Δάφνης – Υμηττού. Στη συνέχεια   έγιναν παρουσιάσεις του   υλικού   που   είχαν   παράγει   τα   εταιρικά σχολεία, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες και στην σχολική κοινότητα.

Στο τέλος των παρουσιάσεων δόθηκαν, ως αναμνηστικό της 2ης κινητικότητας, καπέλα στους μαθητές και καθηγητές που συμμετείχαν. Επιπλέον, προσφέρθηκαν στους καθηγητές αναμνηστικές υφασμάτινες τσάντες με το λογότυπο και τον κωδικό του προγράμματος.

Το πρωινό έκλεισε με την παρακολούθηση από τα μέλη των αντιπροσωπειών αγώνα βόλεϊ, που διεξήχθη στο γυμναστήριο του σχολείου μας. Τον αγώνα, στον οποίο συμμετείχαν οι μαθητές Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου μας, οργάνωσε η Γυμνάστρια μας, κ. Βλάση Βαλσαμένια. Ο σκοπός του αγώνα ήταν να προαχθεί το ομαδικό πνεύμα και να αναδειχθεί ο αθλητισμός ως το καλύτερο μέσο ενσωμάτωσης στη σχολική κοινότητα. Επιπλέον, ο αγώνας εμπλουτίστηκε με μια μικρή χορευτική παράσταση hiphop, που παρουσίασαν μαθήτριες από την Α΄ τάξη του σχολείου μας.

Το μεσημέρι, οι μαθητές επέστρεψαν στις οικογένειες που τους φιλοξενούσαν για γεύμα και ξεκούραση.

Το απόγευμα μαθητές και καθηγητές όλων των αντιπροσωπειών της ομάδας του Erasmus+ επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, για να έρθουν σε επαφή οι φιλοξενούμενοί μας με εκθέματα της μινωικής, μυκηναϊκής, αρχαϊκής και κλασικής εποχής.

Την Τετάρτη, 27 Μαρτίου

Το πρωί μαθητές και καθηγητές όλων των αντιπροσωπειών της ομάδας του Erasmus+ αναχωρήσαμε για το ιστορικό κέντρο των Αθηνών.

Επισκεφτήκαμε το Μουσείο της Ακρόπολης και έπειτα περνώντας από το Αρχαίο Θέατρο Διονύσου και το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού ανεβήκαμε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Σε όλη τη διαδρομή προς το βράχο αλλά και στο Μουσείο, αγγλόφωνη ξεναγός εξηγούσε στους φιλοξενούμενούς μας όσα έβλεπαν.

Ακολούθησε περίπατος στη Δ. Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, πέρασμα από Θησείο και Αρχαία Αγορά.

Το μεσημέρι φάγαμε σε παραδοσιακή ταβέρνα στο Μοναστηράκι και το απόγευμα περιηγηθήκαμε στις γειτονιές της παλιάς Αθήνας στην Πλάκα και την Ερμού, τον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας.

Πέμπτη, 28 Μαρτίου

Το πρωί μαθητές και καθηγητές όλων των αντιπροσωπειών της ομάδας του Erasmus+ αναχωρήσαμε για το Σούνιο. Εκεί περιηγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο και επισκεφθήκαμε το Ναό του Ποσειδώνα.

Στη συνέχεια φύγαμε για το Λαύριο, όπου επισκεφτήκαμε το κέντρο υποδοχής προσφύγων, που λειτουργεί από το 1947 υπό την αιγίδα το Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Εκεί διαμένουν κυρίως Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, η κοινότητα των οποίων δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη λήψη ευρωπαϊκής αρωγής. Ως δράση στο πλαίσιο του προγράμματος μαζί με τις ξένες αντιπροσωπείες παραδώσαμε στους ίδιους τους πρόσφυγες είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα, είδη ατομικής υγιεινής), τα οποία είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες στο σχολείο μας, μιλήσαμε μαζί τους και είδαμε από κοντά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσής τους.

Το μεσημέρι φάγαμε σε παραδοσιακή ταβέρνα του Λαυρίου και κάναμε βόλτα στην παραλία.

Νωρίς το απόγευμα αναχωρήσαμε για τη Μαρίνα Φλοίσβου στο Π. Φάληρο, όπου επισκεφτήκαμε το μοντέλο της τριήρους ΟΛΥΜΠΙΑΣ, είδος πλοίου κυρίαρχο στη Μεσόγειο θάλασσα από τον 7ο αι. π.Χ. με εμπορική και πολεμική χρήση. Τελειώσαμε τη μέρα μας με βόλτα, καφέ και παγωτό.

Παρασκευή, 29 Μαρτίου

Το πρωί σε αίθουσα του σχολείου 25 μαθητές χωρισμένοι σε 5 ομάδες (1 μαθητής από κάθε χώρα ανά ομάδα) συμμετείχαν σε ένα βιωματικό εργαστήριο με θέμα “The Athena project: What the journey… feels”, ενώ οι καθηγητές συζήτησαν για να ρυθμίσουν τις επόμενες δράσεις τους, που αφορούν την 3η κινητικότητα και την πορεία του προγράμματος.

Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), όπου επισκεφτήκαμε την Έκθεση Ολυμπιακών Αγώνων πλησίον του Σταδίου. Περιηγηθήκαμε στο Ζάππειο και στους στύλους του Ολυμπίου Διός και περπατώντας φτάσαμε στην Πλατεία Συντάγματος, όπου είδαμε το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων και το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο ΦΟΥ (Φιλοπρόοδο Όμιλο Υμηττού) η μεγάλη αποχαιρετιστήρια γιορτή μας με τον τίτλο «Παραδοσιακοί χοροί: ένα σταυροδρόμι πολιτισμών», με την επιμέλεια και διδασκαλία της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής, κ. Βλάση Βαλσαμένιας. Πριν την παράσταση, εκφώνησε αποχαιρετιστήριο λόγο ο δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού, κ. Σταυριανουδάκης,και η Πρόεδρος του Δ.Σ. των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου, κ. Σκιαδοπούλου,και έδωσαν στις ξένες αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αναμνηστικά δώρα. Στη συνέχεια μέσα σε κλίμα συγκίνησης και προσμονής για την επόμενη συνάντηση των παιδαγωγικών ομάδων στη Φινλανδία, ο διευθυντής του σχολείου μας, κ. Παψανάκης Σωτήριος, και η υπεύθυνη του προγράμματος, κ. Βρεττού Νικολέτα, αποχαιρέτησαν καθηγητές και μαθητές των ξένων αποστολών.

Η γιορτή μας περιλάμβανε παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών από τη χορευτική ομάδα του σχολείου μας (Χοροί από τη Μακεδονία, την Ανατολική Ρωμυλία, τη Μικρά Ασία και τα Νησιά του Αιγαίου) και το Σύλλογο Κρητών Ηλιούπολης και ψηφιακή παρουσίαση της προέλευσης των παραπάνω παραδοσιακών χορών και των επιρροών που έχουν δεχτεί στο χώρο και στον χρόνο. Η γιορτή μας έκλεισε με χορό στον οποίο συμμετείχαν καθηγητές και μαθητές από όλες τις αντιπροσωπείες, καθώς και γονείς των μαθητών μας, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο χορός ως μέσο έκφρασης μπορεί να ενώσει πολιτισμούς. Τέλος, όλοι πέρασαν από τον μπουφέ – την οργάνωση του οποίου είχε αναλάβει ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων – που περιλάμβανε μια τεράστια ποικιλία από γευστικότατα παραδοσιακά και μη φαγητά και γλυκά που είχαν φτιάξει οι ίδιοι οι γονείς των μαθητών μας.

Σάββατο, 30 Μαρτίου

Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι ξένες αντιπροσωπείες (σε διαφορετικές ώρες η καθεμία) αναχώρησαν από την Αθήνα. Ο αποχαιρετισμός των ξένων μαθητών από τις οικογένειες που τους φιλοξένησαν έγινε μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και υπόσχεσης ότι θα ξανασυναντηθούν.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Η εβδομάδα αυτή ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για το σχολείο μας. Επί μήνες το σχολείο προετοίμαζε τη 2η κινητικότητα, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ , στην Αθήνα. Καθηγητές, μαθητές και γονείς συνεργάστηκαν για να προσφέρουν την καλύτερη φιλοξενία στις ξένες αποστολές.

Στη διάρκεια της εβδομάδας, οι μαθητές του σχολείου μας άδραξαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν στην αγγλική γλώσσα με τους φιλοξενούμενούς τους μαθητές και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες, νοοτροπίες και συνήθειες.

Μαθητές και καθηγητές συζήτησαν για τις εκπαιδευτικές πολιτικές και δράσεις των συμμετεχόντων χωρών που αφορούν το προσφυγικό πρόβλημα.

Οι φιλοξενούμενοί μας δοκίμασαν γεύσεις της πατρίδας μας, γνώρισαν τον τρόπο ζωής μιας συνηθισμένης ελληνικής οικογένειας και αντάλλαξαν πληροφορίες για την καθημερινότητά τους και τη σχολική τους ζωή. Την εβδομάδα αυτή ήρθαν κοντά άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, γεννήθηκαν φιλίες και αποκτήθηκαν εμπειρίες που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στις μνήμες των συμμετεχόντων.

Οι οικογένειες επικοινώνησαν και γνωρίστηκαν μεταξύ τους, αναπτύχθηκαν σχέσεις και ανταλλάχθηκαν αμοιβαίες προσκλήσεις για φιλοξενία.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς βιώσαμε μια εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας δώσαμε πολλά αλλά κερδίσαμε και πολλά, διευρύνοντας τους προσωπικούς και επαγγελματικούς μας ορίζοντες. Αποκτήσαμε σίγουρα πολλούς νέους καλούς φίλους με τους οποίους θα συνεχίσουμε την επικοινωνία στο μέλλον. Επιπλέον, η αποχαιρετιστήρια παράστασή μας αποτέλεσε πολιτιστικό γεγονός για την τοπική κοινωνία του Υμηττού και συνέβαλε στην ευρύτερη διάδοση της συμμετοχής του σχολείου στο Πρόγραμμα Erasmus+, εφόσον όσοι παρακολούθησαν τη χορευτική παράσταση (περίπου 250 άτομα) έγιναν μέτοχοι των έντονων συναισθημάτων που βίωσαν φιλοξενούμενοι και οικοδεσπότες.

Τελειώνοντας η εβδομάδα αυτή, όλοι είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι και υπερήφανοι με τον τρόπο που υλοποιήθηκε το πρόγραμμα, «γεμάτοι» και ευγνώμονες για τη μοναδική εμπειρία που ζήσαμε.

Οι δράσεις και οι εργασίες που παρουσίασαν οι μαθητές κατά την 2η Κινητικότητα διαδόθηκαν με ανάρτηση στην πλατφόρμα του έργου στο etwinning, στην ιστοσελίδα του έργου, στην ιστοσελίδα του σχολείου και στην σελίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας στο facebook. Επίσης, στάλθηκε Δελτίο Τύπου στον Δήμο Δάφνης –Υμηττού και στον τοπικό Τύπο. Τέλος, τα βιώματα της εβδομάδας αυτής αποτυπώθηκαν σε φωτογραφίες και βίντεο που συνοδεύουν τις αναρτήσεις και τα σχετικά άρθρα.

 

                       

Από την  παιδαγωγική Ομάδα του Erasmus+ του 3ου Γυμνασίου Υμηττού

 

Scroll to Top