ΤΡΙΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΥΜΗΤΤΟΥ

Ιονίων Νήσων 33

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Υμηττός ιδρύθηκε το 1928, όταν παρουσιάστηκε έντονη η ανάγκη επέκτασης του Δήμου Βύρωνα, που γέμισε ασφυκτικά από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Μέχρι το 1922 στην περιοχή του Υμηττού υπήρχε μόνο η μονάδα της Πολεμικής Βιομηχανίας, το Καλυκοποιείο.

Απαλλοτριώθηκαν εγκαταλελειμμένοι αμπελώνες του Δήμου Αθηναίων από τα Υπουργεία Γεωργίας και Υγιεινής, συνολικής έκτασης 270 στρεμμάτων, και το 1930 ? 1931 ξεκινάει η οργανωμένη ζωή στον Υμηττό, όταν από την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων, δόθηκαν οι πρώτες πεντακόσιες πενήντα προσφυγικές κατοικίες.

Προκρίθηκε το σύστημα της ανέγερσης μικρών κατοικιών, μονοκατοικιών, διπλοκατοικιών, μονώροφων ή διώροφων με ένα ή δυο δωμάτια, κουζίνα και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.

Ο Υμηττός αποτελούσε αρχικά συνοικία του Δήμου Αθηναίων.

Από διηγήσεις παλιών κατοίκων του Υμηττού μπορεί κανείς να διαμορφώσει μια εικόνα για την καθημερινή ζωή της εποχής εκείνης.

Σύμφωνα μ΄ αυτές, η λάμπα πετρελαίου ήταν το μόνο μέσο φωτισμού μέχρι το 1932, η άρδευση γινόταν από πηγάδια, οι δρόμοι ήταν χωμάτινοι, συγκοινωνίες δεν υπήρχαν.

Το πρώτο σχολείο που ιδρύθηκε στον Υμηττό ήταν η «Παπαστράτειος Δημοτική Τεχνική Σχολή Παιχνιδιών και Διακοσμητικής» το 1929. Λίγα χρόνια αργότερα χτίστηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο του Υμηττού.

Ο Υμηττός αποσπάσθηκε από τον Δήμο Αθηναίων το 1935, οπότε και συστάθηκε ως κοινότητα.

 

Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Στις 19 Απριλίου του 1963 με υπουργική απόφαση, ο Υμηττός χαρακτηρίστηκε Δήμος.

Σήμερα ανήκει στον διευρυμένο  Δήμο Δάφνης - Υμηττού.

Στην περιοχή του Υμηττού το πράσινο σήμερα καταλαμβάνει το 22% της συνολικής έκτασης (1.180.000 τ.μ.), τη στιγμή που στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο το πράσινο καλύπτει μόνο το 3% της συνολικής έκτασης.

Ο συντελεστής δόμησης που διατηρείται χαμηλός (1,4) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα περισσότερα οικόπεδα είναι μικρής έκτασης 150 έως 200 μ2   κατά μέσο όρο, συντελεί στην διατήρηση των χαρακτηριστικών της γειτονιάς με τα χαμηλά σπίτια και τις αυλές.